С поклон пред моя Учител – Венцеслав Евтимов

Венцеслав Евтимов - Evtimov

Това на снимката е Венцеслав Евтимов – доайенът на Йога в България – на 80тия си рожден ден. Преди малко ми пратиха тази снимка и в момента, в който я отворих тръпки побиха цялото ми тяло, отвън и отвътре, и сълзи напълниха очите ми. Не съм тъжна или щастлива, просто тези емоции ме заляха като водопад. Плюс една огромна дълбока вътрешна БЛАГОДАРНОСТ за всичко, което ми е дал, за всичко, на което ме е научил, за благословията да го срещна в живота си на ранната 14 годишна възраст и да черпя от този извор на вдъхновение, сила, познание, воля и духовност….

Ето в тази статия може да прочетете подробности за неговия живот и здравословните му проблеми, които го вкарват в Пътя на Йога преди повече от 50 години и благодарение на неговата Мисия, днес в България има хиляди хора, които са започнали при него, вдъхновили са се и са посветили също живота си на Йога.

Отдавна си мислех да напиша статия за него, но самата мисъл колко много неща имам да кажа и как, каквото и да кажа, няма да бъде достатъчно и няма да изрази онова вътрешното в мен, все се отказвах. Преди месец и нещо Краси – главният редактор на списание Усури – ми предложи да напиша кратък материал за Венцеслав Евтимов, който да включат в голяма статия за него в априлския им брой, който трябва да излезе всеки момент. И всъщност тук ще споделя това, което написах за Усури с уговорката, че то е капка в океана и има още толкова безкрайно много, което да се напише. Но нищо няма да ви даде тази представа и усещане за този велик човек, което бихте получили ако сте в една зала с него, ако слушате разказите му, гласът му, гледате живо-горящият пламък в очите му и усещате силната му енергия, която завладява всички.

В залата по Йога в НСА през 2004 - аз съм момичето със синята блуза в центъра. :-)

В залата по Йога в НСА през 2004 – аз съм момичето със синята блуза в центъра. :-)

За всички тези години на духовно търсене, в които съм пътувала много и съм се запознавала с много учители и много мъдри хора по цял свят, в живота ми е имало само един голям авторитет и това е моят УЧИТЕЛ по Йога Венцеслав Евтимов. Пред него и пред това, което е постигнал, ще се прекланям до края на живота си.

Имах щастието и благословията да попадна при него на крехката възраст от 14 години и той допринесе много за формирането на възгледите ми, ценностите ми и морала ми. Имах шанса да се уча от най-големия Учител по Йога в България, доста краен и рязък за много хора, но човек, който нито за миг, нито за ден в живота си не е престъпил възгледите си, не се е полакомил от слава, богатство и величие! Човек, винаги безгрешен в словото си! Който нито за ден не е спрял да служи на Светлината и да учи стотици, хиляди хора не само в България, но и по света, на това, което е спасило живота му когато е бил на 33 год. и му е позволило да гледа дъщеря си как пораства.

Когато си спомням за миговете в залата, когато този човек ни е разказвал случки от живота си, лични моменти на изпитания, преживяването си в Индия с неговия духовен Учител, когато си спомням нашите телефонни разговори и неговите лични напътствия към мен, често идващи в моменти, когато най-малко съм очаквала, и очите ми се пълнят със сълзи…
Това е най-ценният подарък, който съм получавала някога!

Венцеслав Евтимов на млади години

Венцеслав Евтимов на млади години

И по-специално си спомням как се събираше таксата по Йога в залата. Такса, толкова символична – 2 лв. за ученици, студенти и пенсионери, 3 лв. за работещи. Та как се събираше таксата? В една картонена кутия оставена на изхода на залата. Заплащането беше оставено на съвестта на всеки един, без това да се следи и съблюдава по някакъв начин. Често сме намирали в кутията салфетки или жълти стотинки, често наема за залата не можеше да се събере, въпреки че на всяко занимание, всяка събота присъстваха между 100 и 150 човека. Венцеслав Евтимов нито веднъж не говори за пари, нито веднъж не промени принципа си. Той не правеше това, което правеше от 50 години, за пари! Той го правеше и все още го прави за ДУХА!

Защото независимо какво правим докато сме в тези физически тела на Земята, независимо кой разбира или не разбира за нашите чисто човешки Его-игрички, когато съблечем тези тела един ден и когато Душата ни ги напусне, тогава ще отговаряме не пред друг, а пред самите себе си и пред този Вселенски закон на Кармата.

Каквото посеем, това ще пожънем. В мен Венцеслав Евтимов пося семената на честността, упоритостта, постоянството, силната воля и на моралния принцип Ахимса – ненасилие към нито едно живо същество на Земята.
Сигурна съм, че той е посял и много други семенца, които търпеливо чакат благодатна почва да покълнат и да започнат своя живот под Светлината.

Нека всички същества да живеят в Светлина, Хармония, Мир и Любов!
Lokah Samasta Sukhino Bhavantu..
АУМ.

* Тук може да гледате видео интервю с Евтимов от 2004 година.

Автор: Стефи Божилова

Venceslav Evtimov

A това на снимката е Дхирендра Брахмачари - Учителят на Венцеслав Евтимов от Хималаите. Велик велик просветен Дух!...

A това на снимката е Дхирендра Брахмачари – Учителят на Венцеслав Евтимов от Хималаите. Велик велик просветен Дух!…

AUM

AUM

 


24 мнения по „С поклон пред моя Учител – Венцеслав Евтимов

 1. Pingback: Стефи Божилова – С благодарност към Учителя | Център за Личностно Развитие

 2. Pingback: На килимчето всички сме и учители, и ученици – размисли за Йога | Стефи Божилова

 3. Pingback: Сидхите – психичните способности – в Йога | Стефи Божилова

 4. Stefi,dobar den! Ostavam v tishina sled tazi statia. Molia te ,napishi mi imena na Veliki Uchiteli ,iskam da cheta za tehnia jivot. Triabva mi opora, primer, napatsvie,.Y znam ,che te sa s nas y samo chakat da gi pokaniam da nia napatstvat y da gi sledvame. Blagodaria ti !!!

  • Анна, препоръчвам ти да прочетеш следните книги:
   – „Автобиография на един йогин“ – Парамаханса Йогананда – велика велика книга от велик Учител!
   – „Сред хималайските учители“ – Свами Рама
   – „Светлина върху Йога“ – Айенгар
   – „Хималайският Йога Свами Дев Мурти“ – от Наско Атанасов
   – книги от и за Шри Ауробиндо – може би една от най-великите души и Учители слизали в човешки тела на Земята…

 5. Pingback: Вълшебните обърнати пози в Йога – изпълнение и ползи от тях! | Стефи Божилова

 6. Стефи, статията е много хубава! Какво мислиш за паневритмията, харесва ли ти толкова, колкото йогата? Била ли си на срещата на Бялото братство на Седемте рилски езера и харесало ли ти е ?

  • Здравей, Светлина!
   Изкарала съм 1 година курс по Паневритмия при Ина Дойнова – прекрасен и светъл човек! Доста време съм ходила и съм танцувала, била съм и на Рила няколко пъти. Паневритмията сама по себе си много ми харесва лекотата, щастието и вътрешната светлина, която ми носи. Движенията, радостта, музиката… Има други неща, които дълбоко не ми харесват в Братството и не усещам никак „свои“, няма да си кривя душата. Знаеш, за всеки човек има различен път и различно нещо, което го пали и дълбоко вдъхновява. Мисля, че за мен това е Йога и ще си остане това, но Паневритмия няма да спра да танцувам :-)

 7. Pingback: 14 ноември – Световен ден за борба с диабета | Стефи Божилова

 8. Pingback: Вълшебството на Санкалпа – поставяне на намерение в Йога Нидра – от Свами Сатянанда Сарасвати | Стефи Божилова

 9. Pingback: Не дължината на живота е важна, а качеството!!! | Стефи Божилова

 10. Zdraveite,
  OT IZVESTNO VREME CHETA DOSTA ZA IOGA I AURVEDA.NE SAM POSESHTAVALA KURSOVE,MNOGO BIH ISKALA DA ZAPOCNA PRI TOZI UNIKALEN CHOVEK,NO NE ZNAM DALI SHTE SE SPRAVIA V GRUPA,V KOIATO NIAMA NACHINAESHTI KATO MEN.KAKVO BIHTE ME POSAVETVALI.BLAGODARIA PREDVARITELNO!

  • Венцеслав Евтимов не преподава Йога от известно време поради здравословни проблеми.
   Няма Йога „за начинаещи“ и „за напреднали“ – основният комплекс от Йога е един. Всеки прави колкото му е възможно и с времето постепенно започва да напредва. В залата не се отива, за да се сравняваме с останалите и с нивото им, отива се, за да получим вдъхновение за индивидуална практика.
   Поздрави!

 11. Прочетох последните коментари и … тъжно ми е…
  Толкова много дължа на този човек и той за мен винаги ще остане единственият Учител на йога в България…

 12. Здравей, наред с читавите йога студия има и доста аматьорски, които смесват йога с не знам и аз какво. Аз никога не съм ходила на йога и бих искала да посетя читаво място.
  Дали можеш да ми препоръчаш такова?

  Благодаря!

  • Здравейте,
   Аз също търся добро място във Варна, където мога да се включа в занятия по йога. За съжаление до момента съм посетила 3 места, които си бяха с чиста комерсиална цел и единственото важно нещо беше да се вземат парите на хората и залите да се препълнят до толкова, че да не можеш дори ръката да си изпънеш настрани….. Сигурно има останали добри учители, от които може наистина да се получи познание, напътствия и да се усети истинската същност на йога учението, затова ще съм ви благодарна, ако посочите поне 1 такова място..

 13. Pingback: Съвети за прочистване със сокове | Стефи Божилова

 14. Здравейте, Стефи,
  Искам да Ви попитам, учителят Венцеслав Евтимов преподава ли днес, и ако „да“, то по кои дни от седмицата (график на занятията) и къде?
  Чета книгата му и искам да направя очистването на стомашно – чревният тракт със солов разтвор, и след това – правилното захранване с ориз. Никога до сега не съм го правил. Бих искал да го направя под контрола на учителя.
  Поздрави,
  Бойчо

  • Здравейте,
   Венцеслав Евтимов се е оттеглил и не преподава вече от няколко години, нито приема хора. Няма и да преподава за вбъдеще, тъй като е на преклонна възраст и е нормално да потърси уединение след като цял живот е работил в полза на Йога и на хората.
   Цялата нужна информация за прочистванията, които той препоръчва, е дадена в книгите му и човек може да ги провежда и сам вкъщи.
   Поздрави и успех! :-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image